殺菌への適用
■ | 常温に近い温度で、殺菌が可能 ⇒ おいしさと安全性を両立 |
■ | 加熱殺菌と比べ、ビタミン、栄養成分、香成分を残したまま殺菌が可能 |
高圧炭酸ガスCO₂を利用した食品関係の特許には、以下があり、期限が切れつつあります。
特許番号 | 出願日 | 出願人 | 名称 | 概要 |
5,393,547 | 1988.09.12 | University of Florida | Inactivation of Enzymes in Foods with Pressurized CO₂ |
6,723,365 | 1999.05.20 | University of Florida Resarch Foundation, Inc. | Method and Apparatus for continuous Flow Reduction of Microbial and/or Enzymatic Activity in a Liquid Product
using Carbon Dioxide |
2,699,748 | 1992.01.27 | 日本炭酸 | 液状食品の脱臭法 | 超/亜臨界CO₂を100μ以下の微小気泡状で接触させる脱臭法。 |
2,736,605 | 1994.04.25 | 花王 | 液状物の殺菌方法 | CO₂の吸収/急速減圧を交互に繰返す。0.5~7MPa。CO₂吸収後に昇圧し、急速減圧する |
3,042,830 | 1996.01.29 | 日本炭酸/島津製作所 | 超臨界流体による連続処理装置 | SCFを微小泡にして液体原料中に供給し、SCFと液状原料を並列連続処理する装置。分離槽 |
3,397,148 | 1999.08.25 | 島津製作所 | 液状物資の連続処理装置及びそれにより処理された液状物質 | 溶解部と臨界処理部が独立して稼動な複数ユニットからなる連続処理装置 |
3,424,654 | 2000.04.27 | 島津製作所 | 液状物資の連続処理方法,連続処理装置及びそれらより処理された液状物質 | L-CO₂に連続溶解/保持→超臨界/亜臨界→急速減圧する方法/装置 |
3,903,125 | 2000.12.27 | 島津製作所 | 液状物資の処理方法及び装置 | 超音波を照射するSCF連続/バッチ処理装置/方法 |
3,953,321 | 2001.12.28 | 大和製缶 | 超臨界二酸化炭素を用いた液状原料の処理装置 | 液状原料とCO₂を互いに衝突させて混合させる事を特徴とする液状原料の処理装置 |
米国FDAが、2004年3月3日付けで、First Guidanceとして、「Juice HACCP Hazards and Controls Guidance, First Edition」として、本技術に関し、右記のように記載されました。 |
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5.34 Dense Phase CO₂ Processing Systems
Dense phase carbon dioxide processing, a technology in which carbon dioxide under moderate pressure (1200-1500 psig) is the principal anti-microbial agent, has been shown to be effective in reducing
vegetative pathogens. In the gas industry, supercritical and liquid carbon dioxide (CO₂) are known collectively as dense phase CO₂. Continuous processes have been developed
using this technology. Pathogen challenge tests showed that microbial inactivation increases as CO₂ concentration increases. It appears that pressure and residence time may be used to
optimize the bactericidal effects of CO₂. For these processes, CO₂ concentration is critical to the process. The process is performed under ambient conditions, and
temperature is not monitored as a critical factor. |